03.02.2022

Aptauja: 41% jauno darba ņēmēju visbūtiskākais ir elastīgs darba grafiks

41% jauno darba ņēmēju Latvijā vecumā no 18 līdz 29 gadiem, meklējot darbu, kas savienojams ar mācībām, visbūtiskākais aspekts ir elastīgs darba grafiks, liecina Somijas un Baltijas lielākās ātrās ēdināšanas restorānu ķēdes “Hesburger” veiktās aptaujas dati. Tam seko iespēja izmantot gūto darba pieredzi kā “atspērienu” karjeras izaugsmei, saņemt sociālās garantijas un veselības apdrošināšanu. Tikmēr kā lielākos ieguvumus, apvienojot darbu ar mācībām, jaunie darba ņēmēji norāda papildu ienākumus, pirmo darba pieredzi un patstāvību.

Līdzās tam, ka 41% jauno darba ņēmēju Latvijā, meklējot darbu, kas savienojams ar mācībām, visbūtiskākaisaspekts ir elastīgs darba grafiks, 16% uzskata, ka nozīmīga ir iespēja pēc tam pirmo darba pieredzi izmantot kā “atspērienu” karjeras izaugsmei. Savukārt līdzvērtīgi liela daļa aptaujāto – 14% - atzīst, ka būtiskas ir sociālās garantijas un dažādi bonusi, ko sniedz darba devējs, piemēram, veselības apdrošināšana.

Lai gan aptaujas rezultāti Lietuvā iezīmē līdzīgas tendences un 49% jauniešu darbā, kas savienojams ar mācībām, būtisks ir elastīgs darba grafiks, bet 18% pirmā darba pieredze ir svarīga, jo nākotnē tā var palīdzēt karjeras izaugsmei, 9% uzskata, ka darba savienošana ar mācībām dod iespēju apgūt dažādas jaunas prasmes.

Līdzīgi faktori dominē arī Igaunijā. Šajā valstī 29% jauno darba ņēmēju vecumā no 18 līdz 29 gadiem kā būtiskāko aspektu vērtē elastīgu darba grafiku, tikmēr 24% ir svarīgi, ka darbs, ko var apvienot ar mācībām, var kalpot kā pamats tālākai karjeras izaugsmei. Bet vienlīdz liela respondentu daļa – 14% - kā galvenos faktorus vērtē iespēju apgūt dažādas prasmes un saņemt bonusus, piemēram, veselības apdrošināšanu.

“Iespēja apvienot darbu ar mācībām, kur būtiska loma ir elastīgam darba grafikam, ir viena no spilgtākajām nepieciešamībām tieši jauno darba ņēmēju vidū. To novērojam arī mūsu uzņēmumā. Latvijā vien 24% jeb teju katrs ceturtais mūsu restorānu darbinieks apvieno darbu ar mācībām. Igaunijā tas ir 31% mūsu restorānos strādājošo, bet Lietuvā – 37%. Šie cilvēki vēlas augt, nebaidās no izaicinājuma apgūt dažādas prasmes, kas bieži vien varbūt nav tieši saistītas ar viņu nākotnes profesiju, bet ir noderīgas karjeras izaugsmei un pieredzei kopumā. Tā, sniedzot iespēju apvienot darbu ar mācībām, attiecībās ar jauniem cilvēkiem, kuri ir vēl tikai sava karjeras ceļa sākumā, esam “win-win” pozīcijās,” stāsta “Hesburger” mārketinga un starptautiskās attīstības direktore Ieva Salmela.

Līdzās papildus ienākumiem, iegūst pirmo darba pieredzi, patstāvību un dažādas prasmes

Vaicāti, ko jaunieši visvairāk iegūst, apvienojot darbu ar mācībām, līdzās papildus ienākumiem, aptaujātie Latvijā vecumā no 18 līdz 74 gadiem izcēluši vēl vairākus galvenos aspektus – pirmo darba pieredzi (39%), patstāvību (25%), kā arī priekštatu, ka lai pelnītu, ir jāiegulda darbs (21%). Bet vecuma grupā no 18 līdz 29 gadiem līdzās papildus ienākumiem visvairāk atzīmēta pirmā darba pieredze (46%), patstāvība (25%), kā arī dažādas prasmes, piemēram, laika organizēšana, komunikācija ar kolēģiem (21%). Starp biežāk pieminētajiem aspektiem šajā vecuma grupā izceļas arī lielāka atbildība un izpratne par saistību uzņemšanos (19%).

“Aptaujas datos redzams, ka gados jauni cilvēki Latvijā kā primāro ieguvumu no darba un mācību apvienošanas saredz papildus ienākumus. Tas, protams, ir pašsaprotami, jo stabila alga ir ne tikai iztikas pamats, bet daudziem palīdz arī apmaksāt mācības. Taču darbā ar šiem cilvēkiem, mūsu mērķis ir ne tikai nodrošināt viņiem visaptverošu pirmo darba pieredzi, bet arī bagātīgu prasmju “grozu”. Piemēram, strādājot “Hesburger” restorānos, pēc apmācību pabeigšanas, darbinieku pienākumos ietilpst darba organizēšana, pārdošana, klientu apkalpošana, produktu gatavošana u.tml. Šīs prasmes palīdz gūt priekšstatu, ko nozīmē darbs, atbildība, daudzveidīgi pienākumi, komunikācija ar kolēģiem un klientiem u.tml., kā arī stiprina jauno censoņu konkurētspēju darba tirgū, kuriem katrs ieraksts CV ir ļoti svarīgs,” norāda I. Salmela.

Viņa papildina, ka ieguvumus, ko sniedz mācību un darba apvienošana, gados jauni darba ņēmēji visā Baltijā saredz līdzīgi. Lietuvā līdzās papildus ienākumiem kā TOP3 ieguvumi aptaujāto vecuma grupā no 18 – 29 gadiem dominē arī pirmā darba pieredze (37%), lielāka atbildība un izpratne par saistību uzņemšanos (35%), kā arī iespēja apgūt dažādas prasmes (28%). Turpretim Igaunijā līdzās papildus ienākumiem tā ir pirmā darba pieredze (41%), iespēja apgūt dažādas prasmes (32%) un patstāvība (30%).

*Aptauja veikta 2022. gada janvārī Latvijā, Lietuvā un Igaunijā – katrā valstī tajā piedalījās 1000 respondentu vecumā no 18-74 gadiem.