
Par uzņēmumu Hesburger
Hesburger ir reģistrēta preču zīme, kas pieder Somijas mātes uzņēmumam Burger-In Oy. Burger-In Oy pieder Salmelu ģimenei, kas to vada kopš dibināšanas. Uzņēmuma dibinātājs Heikki Salmela ir Burger-In Oy direktoru padomes priekšsēdētājs. Kari Salmela ir uzņēmuma izpilddirektors un Jari Vuoti ir Burger-In Oy izpilddirektora vietnieks.
Hesburger strādā aptuveni 5400 cilvēku Somijā, savukārt ārvalstīs - aptuveni 2600 darbinieku. 2021. gada beigās Somijā kopumā bija 281 Hesburger restorāni. Hesburger galvenā biroja atrašanās vieta ir Somijas pilsētā Turku. Galvenajā mītnē dažādās struktūrvienībās kā vadība, biznesa un personāla pārvaldība, juridiskie jautājumi, informācijas tehnoloģijas, produktu izstrāde, mārketings un komunikācija, strādā aptuveni 70 cilvēku. Uzņēmumam Hesburger ir savs ražošanas uzņēmums, kas atrodas Somijas pilsētā Kārinā. Tāpat tur atrodas arī Hes-Pro centrālā noliktava. Hes-Pro noliktavā strādā aptuveni 85 darbinieku.
Galvenā noliktava un loģistikas centrs Baltijā atrodas Saue pilsētā Igaunijā. Šobrīd tajā strādā aptuveni 30 cilvēku, kuri nodrošina nepārtrauktu preču un izejvielu piegādi Hesburger restorāniem visās trīs Baltijas valstīs.
Standarta produktu izvēle
Hesburger produktu klāstā ietilpst burgeri, dažādi maltīšu komplekti, tortiljas, salāti, deserti un karstie vai aukstie dzērieni. Standarta produktu izvēlē ietilpst arī nageti, sojas pirkstiņi un sīpolu gredzeni. Papildus standarta produktiem Hesburger piedāvā saviem klientiem akcijas produktus, kas tiek periodiski mainīti.
Kā viss sākās?
Hesburger stāsts aizsākās 1966. gadā, kad divi jauni uzņēmēji Heikki un Kirsti Salmela Somijas pilsētā Naantali izveidoja nelielu grila stendu, kurā piedāvāja dažādus produktus. Pēc tam, kad ātrās ēdināšanas kultūra sasniedza Somiju, 1980. gadā tirdzniecības centrā Hansa, kas atrodas Turku pilsētas centrā, viņi atvēra pirmo Hesburger restorānu.
Gadu gaitā Hesburger ir paplašinājis savu ķēdi, aptverot visu Somiju — uzņēmuma piedāvātie produkti sasniedz gandrīz ikvienu šajā valstī dzīvojošo cilvēku. Visvairāk ķēde paplašinājās 90. gados.
90. gadu otrajā pusē Hesburger paplašināja savu darbību no Somijas dienvidrietumu daļas, kļūstot par valsts mēroga ķēdes uzņēmumu. Pēdējo pāris gadu laikā Hesburger restorānu skaits Somijā ir sasniedzis aptuveni 270. 2002. gadā Burger-In Oy iegādājās ātrās ēdināšanas restorānu ķēdi Carrols, kļūstot par nozares līderi gan apgrozījuma, gan arī uzņēmējdarbības vietu skaita ziņā. Visvairāk jauno Hesburger restorānu tika atvērti laikā no 2011. līdz 2012. gadam. Tā kā uz doto brīdi restorānu skaits jau bija sasniedzis vairāk nekā 200, tad šajā laikā atvērto restorānu skaits proporcionālā ziņā nebija tik liels kā 90. gados.
Paplašināšanās ārvalstīs
Pirmos soļus ārvalstīs restorānu ķēde spēra 1995. gadā, kad tika atvērts pirmais restorāns Vācijā un pēcāk 1996.gadā Igaunijā. Pēdējos gados veiksmīgi izstrādātā koncepcija ir nostiprinājusies arī citviet pasaulē. 2022. gada pavasarī Hesburger restorāni bija ne tikai Somijā, Igaunijā un Vācijā, bet arī Latvijā, Lietuvā, Ukrainā un Bulgārijā.
Runājot par atbildību, došanās uz Vācijas tirgu ir ļoti ietekmējusi restorānu ķēdes izvēli vides jomā. Salīdzinot ar Somijas vides aizsardzības prasībām, 90. gados Vācijā šīs prasības bija stingrākas. Reaģējot uz šīm prasībām, palielinājās izpratne par atkritumu jautājumiem, un tas lika uzņēmumam pieņemt nozīmīgus lēmumus par iepakojuma materiāliem.